Direktlänk till inlägg 7 februari 2012
I söndags gjorde jag semlor.
Fabian hade frågat efter semlor förra veckan så jag tänkte överraska honom när han kom hem i söndags.
Han hade varit på övernattning hos mormor.
10 -12 st
Vetedeg:
75 g margarin
3 dl mjölk
50 g jäst
1/2 tsk salt
1 dl socker
1 ägg
1/2 tsk hjortronsalt
ca 9 dl vetemjöl
Smält margarinet och häll i mjölen.
Värm blandningen till 37 °.
Smjula ner jästen i en bunke och lös upp den i lite av degvätskan.
Tillsätt resten av degvätskan, saltet, sockret och ägget.
Blanda hjortronsaltet med en del av mjölet och tillsätt det.
Arbeta in så mycket av mjölet att degen släpper kanterna på bunken.
Jäs i bunken under duk i ca 20-30 min.
Ta upp degen på mjölat bakbord och dela den i 10-12 st bitar.
Forma till släta bullar och lägg på plåt med bakplåtspapper.
Jäs under duk i ca 20 min.
Pensla med uppvispat ägg och grädda i 250° i ca 5-10 min.
Låt dem kallna på galler under duk.
Fyllning:
100 g sötmandel
1 dl socker
1 dl mjölk eller grädde
inkråm ( smulorna från urgröpningarna i bullarna)
Skålla, skala och mal mandeln.
Blanda mandeln, sockret, mjölken och inkråmet.
Det ska bli en ganska lös fyllning.
Lägg fyllningen i groparna och fyll med vispad grädde.
Lägg på locket och pudra över lite florsocker
Ikväll gick jag ifrån jobbet ett par timmar för en av trivselklubben anordnad pysselkväll på den lokala blomstergården. Där får man tips och hjälp och det finns hur mycket material som helst. Såhär blev resultatet...
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 | 2 | 3 |
4 |
5 |
|||||
6 |
7 | 8 | 9 |
10 | 11 |
12 | |||
13 |
14 | 15 |
16 |
17 |
18 |
19 |
|||
20 | 21 |
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
|||
27 |
28 |
29 |
|||||||
|